blog01
owner

Kotisivut ilmaiseksi – miksi maksaa kotisivuista?

Kotisivut ilmaiseksi – miksi maksaa kotisivuista?

Olet perustanut yrityksen ja tarvitset kotisivut, mutta et haluaisi maksaa kotisivuista juuri mitään – eikö niin? Aina parempi jos saat kotisivut ilmaiseksi!

Ja totta se on, kotisivut voit saada ilmaiseksi ja ne voivat jopa olla ihan kivan näköisetkin – jos jaksat nähdä hieman vaivaa niiden tekemiseen. Ja parasta on, että sinun ei tarvitse edes osata mitään koodaustaitoja.

Tämän artikkelimme tarkoitus on kertoa sinulle eroa ilmaisten- ja ammattilaisten toteuttamien kotisivujen välillä, jotta tiedät mitä saat ostaessasi uusia kotisivuja.

Ilmaiset kotisivut

Kotisivut ilmaiseksi voit tehdä useammallakin eri alustalla, joita löydät Googlellakin aika helposti. Luettelemme muutaman ilmaisen kotisivupalvelun, niin sinun ei tarvitse nähdä itse vaivaa niiden etsimiseen sen enempää:

Kaikki toimivat samalla periaatteella. Rekisteröidyt palveluun ja luot oman sivupohjasi, jota pääset rekisteröitymisen jälkeen muokkaamaan. Voit lisätä ja poistaa osioita, vaihdella kuvia ja muokata tekstiä – eikä se edes ole kovin vaikeaa. Eri kotisivupalveluissa on toki eroja, toiset ovat laadukkaampia kuin toiset, mutta emme tee nyt vertailua eri palveluiden välillä tässä artikkelissa.

Kotisivupalveluilta saat myös ilmaisen verkko-osoitteen, eli domainin. Domain on ilmainen muodossa https://www.kotisivupalvelu.yrityksesi.fi (tai .com) ja tuskin haluat tuollaista osoitetta yrityksellesi. Voit ostaa kotisivupalvelulta domainin, eikä se edes maksa juuri mitään – saat sen alle parilla kympillä vuodessa.

Miksi siis et valitsisi ilmaisia kotisivuja?

Ilmaisilla kotisivuohjelmilla et voi luoda yksilöllistä ulkoasua, jonka kokenut webdesigner (graafikko) loihtii toiveidesi mukaan. Voit asetella sivulle laatikoita allekkain tai vierekkäin ja lisätä erilaista sisältöä laatikoihin (tekstiä, kuvia…), etkä välttämättä saa juuri sellaisia kotisivuja, kuin ehkä haluaisit. Kotisivuohjelmilla ei pysty luomaan yksilöllistä sisältöä erilaisilla graafisilla elementeillä höystettynä.

Haluatko ostaa valmiin talopaketin, jossa voit valita seinien värin ja mitä kalusteita eri huoneisiin tulee. Vai haluatko mieluummin arkkitehdin suunnitteleman kokonaisuuden, joka on juuri sellainen kuin itse haluat – pienintäkin yksityiskohtaa myöden.

Kotisivupalvelujen valmissivustoihin ei ole tehty minkäänlaista hakukoneoptimointia (eri asia kuin hakukoneystävällinen), joten yrityksesi kotisivut tuskin sijoittuvat hakukoneissa kovin hyvin. Kukaan ei löydä kotisivujasi, hakiessaan palvelujasi esimerkiksi Googlesta. Toki voit tekstilläsi vaikuttaa jossakin määrin sijoitukseesi Googlessa, riippuen millä avainsanoilla haluat yrityksesi löytyvän.

Et saa ammattilaista jatkokehittämään sivustoasi. Yksikään kotisivuja tekevä ammattilainen ei muokkaa kotisivupalvelulla toteuttamiasi kotisivuja, koska tyylikkäiden elementtien tekemien niihin on käytännössä mahdotonta.

Jos haluat kotisivuihisi hieman enemmän, se maksaa sinulle lisää. Eikä kyseessä ole kertamaksu, vaan maksat joka kuukausi X-euroa, riippuen kotisivupalvelusi hinnasta. Haluat premium ominaisuudet ja maksat pari kymppiä joka kuukausi, mitä saat? Et juuri mitään, mikä tekisi kotisivuistasi yhtään ilmaista versiota paremmat! Mitä sitten kun haluat päättää palvelun – ”hups!”, kotisivujasi ei enää ole olemassa – oikein, et voi tallentaa kotisivujasi mitenkään itsellesi. Kotisivut ilmaiseksi ei sittenkään ole täysin ilmaiset?

Katso alta kotisivupalvelun hinnastoa ja huomaat, että oikeasti ilmaista ei sittenkään taida olla olemassa.

Hinnaston kuvastakin huomaa hyvin, miten vähän tallennustilaa ilmainen kotisivu pitää sisällään – tästäkin kotisivusi haukkaa leijonanosan jo itsessään. Mitä sitten – mitä väliä, kunhan kotisivut mahtuvat sinne? Olisi varmaan ihan kiva, jos joku vielä kävisi kotisivuillasi – eikö?

Rajoitettu tila ja kuukausiliikenne aiheuttavat rajoituksia kotisivujesi kävijämäärissä, kotisivuillasi voi vierailla pari sataa kävijää kuukaudessa ja sitten kun kävijä numero 201 olisi tulossa – kotisivuillesi ei pääsekään! Mutta ei hätää, voit aina maksaa isompaa kuukausimaksua ja sallit suuremman kävijämäärän kotisivuillesi.

Miksi kukaan tarjoaa jotakin ilmaiseksi?

Ilmaisia lounaita ei ole, pitää paikkansa tässäkin asiassa. Eivät kotisivupalvelut tee kannattavaa liiketoimintaa ilmaisilla kotisivukoneillaan, tulot tulevat korkeista kuukausimaksuista. He saavat asiakkaansa käyttämään palveluaan ilmaisella versiolla ja sen jälkeen huomaat sen olevan riittämätön ja tilaat lisää ominaisuuksia kuukausimaksullisella palvelulla.

Samalla lailla monet netissä toimivat ilmaiset pelit tekevät businesta: lataat pelin ilmaiseksi, jonka jälkeen voit ostaa lisää ominaisuuksia joita ilman on vaikea pärjätä. “Ilmainen” on sisäänheittotuote, jolla asiakas saadaan sitoutettua ja ostamaan maksullisia palveluja.

Tämä liikeidea todistetusti toimii, jonottavathan suomalaiset ilmaisia ämpäreitäkin!

Miksi maksaisit ammattilaiselle sen sijaan, että saat kotisivut ilmaiseksi?

Silloin sinun ei tarvitse tehdä itse mitään, odottelet vain että sivut valmistuvat… Väärin! Vaikka ammattilainen toteuttaakin kotisivusi, vaatii se myös sinulta jonkin verran osallistumista – varsinkin alkuvaiheessa.

Maailmaan mahtuu monenmoista kotisivujen tekijää, joista osa on hyviä – osa ei. Osa ylihinnoittelee palvelunsa, toisilla taas hinta-laatusuhde on hyvin realistinen. Sitten on kuukausimaksullisia ja kertamaksullisia palveluja. Näistä kaikista pitäisi valita se paras, jos et sitten tee omia kotisivujasi itse.

Mielipiteitä on yhtä monta, kuin on palveluntarjoajaa ja ostajaakin. Lukaise kuitenkin artikkelimme ”10 virhettä: Vältä nämä hankkiessasi kotisivuja”, ennen kuin teet ostopäätöksesi.

Kaikille ammatikseen kotisivuja tekeville yhteistä on, että he tarjoavat asiakaslähtöistä palvelua, laadukasta toteutusta, kilpailukykyistä hintaa ja muita kliseitä. Älä kuitenkaan nyt ihan ensimmäiseksi astu jokaiseen väittämään, mitä sinulle suolletaan puhelimen tai pöydän toiselta puolelta. Kotisivujen tekeminen ei tänä päivänä ole rakettitiedettä ja niistä ei kannata ihan älyttömiä edes maksaa.

Olemme alle jaotelleet erilaisia kotisivujen tekijöitä pääpiirteittäin:

Väinö koodaa kotona

Väinö on itse opetellut koodaamaan ja on nyt alan huippuammattilainen (omasta mielestään). Väinö tekee sinulle edullisesti uudet kotisivut – jopa parilla sadalla – ja vielä aika nopeasti, hän painaa viikonloputkin hommia keittiön pöydän ääressä. Tämä valinta on ihan ok, jos tykkäät lotota – todennäköisyys hyville kotisivuille Väinöltä on sama, kuin voittaisit päävoiton lotossa. Puhun tästä kokemuksella: meille on tullut paljon asiakkaita, jotka ovat ensin teettäneet Väinöllä sivut ja sen jälkeen todenneet, ettei ollutkaan ihan sitä mitä piti.

Kuukausimaksulliset kotisivut

On valittavana erilaisia paketteja, joista toisissa on yksi sivu ja joissakin jopa kymmenen sivua! No nyt löytyi oikea aarreaitta, kymmenen sivua ja vain muutaman kympin kuussa (tosin sopimuskausi on todennäköisesti ainakin 36 kuukautta). Joissakin joudut tekemään suurimman osan itse ja kun olet palvelun tilannut, siinähän maksat. Kalliimmat kuukausimaksulliset kotisivut taas lähes poikkeuksetta tulevat paljon kertamaksullisia kalliimmiksi loppujen lopuksi, vaikka alussa tuntuu halvalta vaihtoehdolta.

Kertamaksulliset – alle 500 euroa

Tässä hintaluokassa saat jo ihan oikeita kotisivuja. Yksikään näistä tosin ei ole webdesignerin suunnittelema yksilöllinen kotisivu. Nämä kotisivut tehdään poikkeuksetta jonkin valmiin kotisivuteeman päälle, johon ammattilainen muokkaa sisällön sopimaan juuri sinun yityksellesi. Sivuissa ei ole mitään vikaa, mutta jos haluat kotisivut tukemaan yrityksesi brändiä – sinun pitää harkita web designerin suunnittelemia kotisivuja. Esimerkiksi kotisivut nopeasti palvelumme toteuttaa edullisesti erittäin laadukkaat kotisivut.

Kertamaksulliset – yli 500 euroa

Tässä hintaluokassa saat jo tasokkaat kotisivut. Tämä hintaluokka on se, jossa sinua harhaanjohdetaan ehkä eniten ja todennäköisimmin maksat liikaa. Tässä hintaluokassa hinta riippuu täysin kotisivujen kokonaisuudesta, johon sisältyy graafinen suunnittelu, toteutus, hakukoneoptimointi (jollakin tasolla) ja erilaisten toimintojen (ajanvaraus, jäsensivut, kalenterit, blogit…) määrä. Yhden sivun graafiseen suunnitteluun ja toteuttamiseen kuluu vähemmän aikaa, kuin kymmenen sivun. Hintaskaala on välillä 500 Euroa – 5000 Euroa karkeasti esiteltynä, jos puhutaan ns. tavallisista kotisivuista.

Saat jo erittäin tyylikkään, oman yritysilmeesi mukaisen graafikon suunnitteleman kotisivukonaisuuden alle 1000 Eurolla. Ei siis ole mitään järkeä maksaa 3000 Euroa muutaman sivun kotisivusta, koska saman saat varmasti halvemmalla.

Miksi näissä hinnoissa on niin isoja eroja? Kaikki laskevat työhön käytettävää aikaa. Toisilla tuntihinta on 30 Euroa ja toisilla vastaavasta työstä 100 Euroa, kumman valitset – palvelu on sama? Toisinsanoen ei ole mitään järkeä maksaa samasta työstä monta kertaa enemmän. 

Onko tekijällä referenssejä?
Katso mitä muita sivuja he ovat tehneet, ovatko ne mielestäsi hyvin tehty. Millaista palautetta tekijä on saanut asiakkailtaan. Jos tekijän kotisivuilta ei löydy ainoatakaan asiakaspalautetta, herää kysymys – miksi ei?

Onko tekijällä tyytyväisyystakuu?
Maksatko, vaikka et ole tyytyväinen lopputulokseen – et varmaankaan haluaisi.

Toimivatko tekijän omat sivut moitteetta?
Jos kotisivujen tekijän omat kotisivut eivät skaalaudu mobiililaitteisiin tai eivät toimi kunnolla, tuskin toimivat sinunkaan kotisivusi heidän jäljiltään…

Ikä
Jos tekijä on toiminut jo useamman vuoden ja on yhä toiminnassa, todennäköisesti asiakkaita riittää ja rahaa on ollut kulujenkin maksuun. Kotisivualalla yrityksiä tulee ja menee jatkuvasti, suurin osa ei pysy junassa mukana paria vuotta kauempaa, koska kilpailu alalla on kovaa.

Käytä maalaisjärkeä 
Järjenkäytöllä pääset pitkälle ja saat valittua hyvän palvelun. Jos joku lupaa sinulle saman puolta edullisemmin ja ehdot ovat hyvät, miksi siis jättäisit ottamatta? ”En osta halvempaa, sen on pakko olla huonompi” ei aina ole ihan niinkään. Jos saat tyytyväisyystakuun (et siis maksa etukäteen), niin mitä menetät – ei siinä ole riskiä. Kunhan vaadit sen kirjallisena!

Tiivistelmä

Rahaa ei ole liikaa ja huonosta ei kannata maksaa mitään.

Ilmaiseksi voit saada ihan ok kotisivut, jos jaksat nähdä hieman vaivaa kotisivujen tekemiseen. Mitään ihmeellistä et ilmaiseksi saa. Toisekseen todennäköisesti ilmainen ei ole kovin kauan ilmainen, vaan sinun pitää maksaa niistä jotakin kuukausimaksua.

Maksullisia palveluja löytyy kuukausi- ja kertamaksullisista palveluista, molemmista hyviä ja huonoja sekä tietenkin ylihinnoiteltuja ja järkeviä kustannuksiltaan. Kuukausimaksulliset tulevat usein kertamaksullisia kalliimmiksi, joten mieti sinulle järkevin ratkaisu.

Kertamaksullisissa kotisivuissa skaala on todella laaja, joten varo ylihinnoiteltuja palveluja! Käytä maalaisjärkeä ja aikaa perehtymällä palvelujentarjoajiin, ennen mahdollista valintaasi.

Kotona koodaavaa Väinöä sinun ei yksinkertaisesti kannata valita.

Kysyminen ei maksa mitään (ainakaan meillä). Ota puhelin käteen ja soita tai laita viestiä, asiantuntijamme osaavat kertoa sinulle eri malleista ja ratkaisuista – se helpottaa takuulla päätöstäsi.

Mitä saisi olla?

Kotisivut yritykselle

Haluatko edullisesti yrityksesi näköiset kotisivut, joilla erotut kilpailijoistasi ja saat parempia tuloksia netissä?

Edulliset kotisivut kotisivukaupasta

Valitse kotisivut yrityksellesi sadoista vaihtoehdoista ja saat ne käyttövalmiina yhdessä arkipäivässä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää