blog-03
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
owner

Nettisivut yritykselle: Opas nettisivujen hankintaan

Olet ajatellut perustaa nettisivut yritykselle, mutta et tiedä mistä aloittaa? Päässä pyörii monia kysymyksiä, kuten nettisivujen hinta, kenet valitset tekemään yrityksesi uudet nettisivut, mitä sivuilla pitäisi olla ja varmasti sata muutakin asiaa askarruttaa…

Päällimmäisinä kuitenkin on varmasti oikean tekijän valinta kymmenistä vaihtoehdoista ja tietenkin se hinta, varsinkaan uusilla yrityksillä ei ole usein varaa tai tarkoituksenmukaista panostaa uusiin nettisivuihin tuhansia euroja.

Millaiset nettisivut tarvitset?

Kun perustat nettisivut yritykselle, nettisivuilta olisi hyvä löytyä vähän tarinaa yrityksestä, yrityksen palvelut tai tuotteet esiteltynä ja tietenkin yrityksen yhteystiedot. Nettisivujen sisältö riippuu tietenkin täysin toimialasta ja mitä asioita yrityksen kannattaa tuoda esille.

Otetaan esimerkki kampaamosta. Kampaamot tarjoavat ennalta hinnoiteltuja palveluja, niillä on fyysinen toimipaikka, kampaamoihin varataan usein aika etukäteen, jne. Nettisivuilla olisi silloin hyvä olla ainakin seuraavat asiat:

Mitä nettisivut yritykselle sitten maksavat?

Hinnat alkavat ilmaisista ”tee-se-itse kotisivuista”, mutta ne eivät yleensä yritykselle ole se kaikista loistavin vaihtoehto. Lue lisää ilmaisista nettisivuista toisesta artikkelistamme.

Kun pyydät yritykseltä tarjouksen nettisivuista, tarjoajia löytyy laidasta laitaan: yhden henkilön ”teen kaiken itse” yrityksistä aina suuriin mainostoimistoihin. Kumpikaan ei ole optimaalisin vaihtoehto, toinen on usein todella kallis ja toinen riskialtis jatkuvuuden ja monipuolisuuden kannalta.

Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä useisiin tuhansiin euroihin. Muutaman kympin sivuilta et voi odottaa huikeaa ja räätälöityä kokonaisuutta, kun taas tuhansia euroja nettisivuista ei ole mitään järkeä maksaa. Kaiken kukkuraksi nettisivujen hinta ei kerro yleensä sivujen laadusta tuon taivaallista.

Tuhansien eurojen nettisivuilta ei välttämättä löydy mitään sen kummallisempaa, kuin muutaman satasen sivuiltakaan. Vastaavasti parilla sadalla eurolla voit saada jo teknisesti hyvät sivut, riippuen miten paljon itse teet (tästä lisää kohdassa ”nettisivujen hinnan muodostuminen”).

Kaikista kalleimmat nettisivut yritykselle ovat ne, jotka jäävät pölyttymään Googlen viimeisille sivuille tai karkottavat potentiaaliset asiakkaasi parissa sekunnissa. Toisin sanoen: jos kukaan ei koskaan käy nettisivuillasi, ei niistä ole myöskään mitään hyötyä tai nettisivusi ovat niin tökeröt ja huonosti toimivat, että ne karkottavat potentiaaliset asiakkaasi silmänräpäyksessä.

Nettisivujen hinnan muodostuminen

Nettisivujen hinta koostuu työmäärästä ja palveluntarjoajan katteesta. Työmäärään vaikuttavat seuraavat asiat:

Sisällön luominen

Sisällön luominen: Kirjoitatko itse sisällön kotisivuillesi vai tekeekö nettisivujen tekijä sen puolestasi? Jos naputtelet sisällön itse nettisivuillesi, säästät paljon euroja. Tämä ei edes ole vaikeaa, kunhan huolehdit että nettisivujen tekijä on asentanut nettisivuillesi helppokäyttöisen editorin.

Rakenne

Kuinka paljon erilaisia sivuja nettisivuillasi on ja miten paljon sisältöelementtejä sivuille asennetaan.  Nettisivuillasi voi olla vaikka 100 sivua, mutta ne eivät välttämättä ole erilaisia. Esimerkiksi jos yritykselläsi on kymmenen eri palvelua, yhden sivun tekeminen riittää. Voit kopioida sivun ja vaihtaa kuvat sekä tekstit todella helposti ja saat kaikille kymmenelle palvelullesi oman sivun yhden sivun hinnalla. Sisältöelementit voivat olla mitä vain: luetteloita, kuvia, tekstiosioita, videoita, referenssejä, jne. Sisältöelementtien suuri määrä lisää työmäärää, joka näkyy jossakin määrin hinnassa.

Lisäosat

Kotisivuillesi voidaan asentaa erilaisia lisäosia lähes rajattomasti, riippuen mitä tarvitset (Chat, Galleria, Ajanvaraus, monikielisyys, Extranet, jne.). Osa lisäosista on maksullisia ja osa ilmaisia, joka luonnollisesti vaikuttaa hintaan. Toisten lisäosien asennus kestää pari minuuttia ja toiset taas vievät aikaa paljon enemmän. Mieti, mitä kaikkea oikeasti tarvitset.

Ulkoasu

Ulkoasun suunnittelu voidaan tehdä alusta loppuun käsityönä graafisen ohjeistuksen mukaan tai ulkoasu voidaan muokata ns. valmiiseen leiskaan. Valmiiseen leiskaan muokattu ulkoasu on edullisempi, koska siinä yksinkertaisesti työmäärä on pienempi. Olipa valintasi kumpi tahansa, huolehdi että ulkoasun tekee osaava Web designer tai saatat saada tökerön asiakaskarkottimen tyylikkäiden nettisivujen sijasta.

Toimivuus

Nettisivujen pitää toimia sujuvasti myös mobiililaitteilla, koska yhä useampi selaa nettiä nykyään tableteilla ja kännyköillä. Tämän lisäksi kotisivujen pitäisi latautua kohtalaisen nopeasti, koska kukaan ei jaksa odotella pitkään sivusi avautumista ja niiden pitäisi vielä olla helppo käyttää, eikä asiakkaasi eksyttävä linkkiviidakko.

Hakukoneystävällisyys

Kun teet nettisivut yritykselle, niiden pitää kaiken muun lisäksi löytyä Googlesta. Et kauheasti hyödy nettisivuistasi, jos kukaan ei koskaan käy niillä. Hakukonenäkyvyydessä otetaan huomioon kaksi asiaa: Tekninen hakukoneoptimointi ja sisällön optimointi. Teknisen hakukoneoptimoinnin tekee kotisivujesi toteuttaja ja sisällön optimointi on käytännössä tekstiä, jota kotisivuillesi kirjoitat.n nopeasti, koska kukaan ei jaksa odotella pitkään sivusi avautumista ja niiden pitäisi vielä olla helppo käyttää, eikä asiakkaasi eksyttävä linkkiviidakko.

Kaikista tärkeintä yrityksesi nettisivuissa on, että potentiaaliset asiakkaasi löytävät niille ja ne antavat kävijälle myönteisen kokemuksen.

Nettisivujesi pitäisi täyttää seuraavat edellytykset

Vertaile nettisivujen tekijöitä

Huomaat aika äkkiä tekijöitä löytyvän laidasta laitaan, kuten hintojakin. Yksi asia, jonka huomaat aika nopeasti kalliimpia nettisivuja tarjoavien yritysten kohdalla, on sama väittämä ”et saa muutamalla satasella hyvää”. Täytyyhän sillä jotenkin yrittää perustella tolkuttomat katteet, mutta sinun ei siitä välttämättä kannata maksaa.

Edellä mainittu väittämä varmasti pitää paikkansa monen yrityksen kohdalla ja se on syytä huomioida tilatessasi nettisivut yritykselle. Huomio myös, että et välttämättä saa hyviä sivuja edes tuhansilla euroilla. Nettisivujen laatu ei ole hinnasta riippuvainen, vaan sivujen tekijän prosessista ja toimintatavoista.

Voit maksaa nettisuvuistasi 2000€ – 3000€ ja silti lopputulos on täysi katastrofi. Todennäköisesti saat kuitenkin parilla tonnilla hyvät nettisivut, mutta kun saman voit saada muutamalla satasellakin – mieti mikä on oikeasti järkevää. Älä vertaile pelkkää hintaa ja tee johtopäätöstä vain sen perusteella.

Katso nettisivujen tekijöiden referenssejä ja vertaile niitä. Huomaat aika äkkiä, että samanlaista jälkeä saat huomattavasti edullisemminkin. Ei ne monen tonnin nettisivut niin erikoisia välttämättä olekaan. Asiakkaiksemme on tullut useampia kalliilla nettisivut ostaneita yrityksiä, jotka nyttemmin haluavat kokonaan uudet sivut yritykselleen.

Miten ne nettisivut yritykselle tehdään?

Usein nettisivujen tekijät haukkuvat valmispohjia ja kertovat miten he tekevät ”yksilöllisiä kotisivuja”.  Valmispohjat ovat huono ratkaisu, jos niihin lätkäistään vain asiakkaan kuvat ja tekstit, eikä nettisivujen tekijä ymmärrä graafisesta suunnittelusta ja taustakoodista tuon taivaallista. Valitettavasti yksilölliset kotisivut ovat vielä surkeampi vaihtoehto, jos ne tehdään huonosti ja riski siihen on aina olemassa.

Käytännössä kaikki nettisivut tehdään yhdenmukaisella periaatteella, eli niin sanotun ruudukon päälle. Ruudukossa on eri kokoisia laatikoita, joihin asetellaan asiakkaan haluamat elementit (kuvat, tekstit, lomakkeet, jne…). Alla oleva kuva kertoo esimerkin ruudukoista ja miten ne käyttäytyvät siirryttäessä mobiililaitenäkymään.

Älä siis kuuntele kaikenmoisia selityksiä, miksi kalliimpi on aina parempi. Nettisivujen hinnoittelussa ratkaisee projektiin kuluva aika ja kate. Toisilla kate on aivan järjetön, ilman pienintäkään riskiä. Toiset taas tekevät halvalla tietämättä mitä oikeastaan tekevät ja luottavat asiakkaan tietämättömyyteen. Näiden välistä sinun pitäisi löytää omien nettisivujesi tekijä.

Tarkoituksena ei ole pelotella, vaan avata nettisivujen teon periaatteita ylihinnoittelulta ja kelvottomilta nettisivuilta välttyäksesi. Ja me emme ole ainoita, jotka tekevät edullisesti hyviä kotisivuja…

Muistilista yrityksen nettisivujen hankintaan

Toivottavasti oppaastamme on ollut hieman apua valintaasi ja saat nettisivut yrityksellesi, joista on konkreettista hyötyä.

Jos sinulla on kysyttävää nettisivuista, niiden hinnasta tai perustamisesta – laita meille viestiä yhteydenottolomakkeella tai soittele. Kerromme mielellämme mitä kannattaa huomioida. Päätöksen tekijästä teet sinä!

Pistä tämä artikkeli jakoon...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Mitä saisi olla?

Kotisivut yritykselle

Haluatko edullisesti yrityksesi näköiset kotisivut, joilla erotut kilpailijoistasi ja saat parempia tuloksia netissä?

Edulliset kotisivut kotisivukaupasta

Valitse kotisivut yrityksellesi sadoista vaihtoehdoista ja saat ne käyttövalmiina yhdessä arkipäivässä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää